Cal State Long Beach Leed Gold Student Recreation Center Wh1
Cal State Long Beach Leed Gold Student Recreation Center Mh2
Cal State Long Beach Leed Gold Student Recreation Center Mh3
Cal State Long Beach Leed Gold Student Recreation Center Mh4

Cal State Long Beach, Student Recreation Center

Back to Projects
  • Exterior and interior lighting and LEED Gold design sets the standard for future sustainable construction

  • Project Overview

    Cal State University Long Beach’s new, 126,000 SF Student Recreation and Wellness Center was the university’s first LEED Certified building. The university has come a long way since then, but this first Gold certification was a signal of intent. We’ve been honored to work with the university numerous times to design highly-efficient buildings. Housing two gyms, racquetball courts, cardio and weight rooms, a multipurpose room, a lap and leisure pool, outdoor sand volleyball courts and administrative spaces, the two-story facility offers every imaginable type of fitness and recreational activities to students.

  • Solution

    Our design tied in the fully automated HVAC system into the wider campus control system used daylighting to reduce energy consumption and selected light fixtures that can be dimmed down to 50% of full illumination levels when necessary. On the water efficiency side, low-flow water fixtures, water-conserving drought-resistant landscaping, reclaimed irrigation water and waterless urinals serve to drastically reduce water consumption.

    The Student Recreation Center uses light fixtures that can be dimmed down to 50% of full illumination levels and utilizes considerable daylighting to reduce energy consumption. This is readily apparent once you experience some of the luminous interior spaces that are pleasantly lit by warm sunlight. The indoor track and basketball court use a mix of daylight and pendant fixtures that gives occupants more than enough light for their needs. The entrance lobby features a cluster of cylindrical pendant fixtures while interior hallways are lit with circular and rectangular lights embedded in the ceiling. In the outside pool area and volleyball court, wall fixtures and illuminated columns cover the area for evening use.

    Students absolutely loved it and the facility is a point of pride among the student body. Build the green recreation center and they will come.