Cal State Long Beach

Brotman Hall Lighting

CSULB Brotman Lighting 1 W
CSULB Brotman Lighting 1 W
Brotman Hall 05
Brotman Hall 05
CSULB Brotman Lighting 2 W
CSULB Brotman Lighting 2 W
CSULB Brotman Lighting 3 W
CSULB Brotman Lighting 3 W
CSULB Brotman Lighting 4 W
CSULB Brotman Lighting 4 W
  • Location

    Long Beach, CA
  • Project Dates

    October 2017- September 2018
  • Size

    2,500 SF
  • Market

    Public University
  • Project Overview

    Brotman Hall contains CSULB’s Division of Administration and Finance which oversees enrollment services, financial aid and other important functions. When the building’s President's Suite and Lobby were due for renovations, the university hired us to design the upgrades which included an all-new, lighting layout with energy-efficient LED fixtures and controls.

    The newly renovated mid-century modern office layout includes a reception lobby, collaborative workstations, a family lounge area, huddle areas, conference rooms and a relaxing breakroom. The lighting design focuses on a variety of luminaire types to provide a warm yet contemporary feel and relies on discretely placed fixtures to enhance architectural features. Luminaire form factors complement the space and accentuate the organic flow intended by the architect. Looking up, your eyes are drawn to the cool color temperature glow provided by flexible linear cove fixtures, outlining the serpentine wooden slat ceiling throughout the space.

  • Solution

    The Brotman Hall lighting design sought to incorporate advanced technologies into a creative design layout to enhance the architectural features. By combining various luminaire types such as rectilinear fixtures wrapped in acoustical material and metallic pendant cylinders, desired brightness ratio is achieved for the purpose of breaking up the space boundaries, making each space independent yet connected. The lighting fixture layout follows the architectural features and furniture layout.

    The acoustic challenge caused by the conference room’s solid surface was resolved by choosing decorative luminaires integrated with acoustic materials that complement the organic wall texture. Whereas in the open office vertical baffles provide sound absorption, while the linear pendant luminaires evenly illuminate the workstations below.

    Dimmable luminaires coupled with digital lighting controls provide full range dimming to enhance the users’ visual comfort. Areas with windows are equipped with photosensors and provide smooth automatic dimming for a perfect mix of daylight and electric light.

    This project utilized energy-efficient LED luminaires throughout. The design energy savings exceeded California Title 24 energy requirements by more than 20%.